Perilice posuđa

Vodič za održavanje profesionalnih perilica posuđa

Kuhinja

Čistoća posuđa je, naravno, prioritet za svaki restoran. Ručno pranje posuđa je prije bilo standard za ugostiteljske objekte. Srećom, profesionalne perilice posuđa su preuzele najveći dio tog posla. U nastavku vam donosimo ovaj jednostavni vodič za održavanje profesionalnih perilica posuđa.

Jedini nedostatak u korištenju profesionalnih perilica je svakodnevno i često korištenje što naposljetku uzrokuje habanje i kvarove. Vlasnici restorana mogu brzo doći u nevolje ako se perilica posuđa pravilno ne koristi ili čisti. Zamjena slomljenog ili oštećenog dijela perilice posuđa je ogroman trošak i može znatno usporiti tijek rada.

Međutim, svakodnevno održavanje  vaše perilice posuđa može produljiti vijek trajanja perilice čak i kod svakodnevnog i čestog korištenja. Uostalom, profesionalne perilice su napravljene da izdrže tešku, svakodnevnu opterećenost.

Opći savjeti za održavanje profesionalnih perilica posuđa

Ako nikada prije niste upravljali profesionalnom perilicom posuđa, postoje savjeti koji bi trebali slijediti prije nego što pokrenete prvi ciklus.

Pažljivo pročitajte priručnik za vašu komercijalnu perilicu posuđa. Trebali biste poznavati operacije vaše perilice posuđa. Priručnik vam može pomoći kako staviti posuđe u stroj, koje kemikalije koristiti za čišćenje i što učiniti ako perilica prestane sa radom.

Naučite vaš tim kako koristiti i očistiti perilicu posuđa. Vaši zaposlenici moraju znati kako upravljati strojem. Također bi bilo dobro pokazati i drugom osoblju kuhinje kako ga koristiti, u slučaju da ga zatrebaju.

Isperite posuđe čim se vrati u kuhinju. Jedan od glavnih izazova za zauzet restoran je povećanje produktivnosti tijekom najprometnijih vremena. Čišćenje i ispiranje posuđa čim se vrati u kuhinju, može smanjiti preopterećenje perilice posuđa i nedostatak čistog posuđa.

Tehnologija je transformirala ugostiteljsku industriju na nekoliko načina, što značajno skraćuje količinu rada potrebnu za obavljanje osnovnih zadataka. Baš kao i drugi oblici tehnologije, profesionalne perilice za pranje posuđa moraju biti odgovarajuće održavane kako bi se osiguralo da rade s optimalnom učinkovitošću.

Mali vodič za održavanje profesionalnih perilica posuđa

 

  1. Periodična preventivna održavanja mogu vašoj perilici produljiti životni vijek. Slijedite ove savjete kako biste najbolje iskoristili vašu profesionalnu perilicu posuđa.
  2. Potrebno je uvijek oprati posuđe prije stavljanja u perilicu posuđa. U idealnom slučaju, svaki komad posuđa bi se trebao oprati vodom. Bitno je sve krupnije komade sa posuđa ukloniti kako se ne bi začepio filter.
  3. Perilicu očistite svaki dan. Pažljivo upute za čišćenje vašeg stroja. Uklonite čestice hrane i ostale otpatke prije čišćenja unutrašnjosti perilice posuđa, uključujući mlaznice za prskanje i druge dijelove.
  4. Svakodnevno provjeravajte razine deterdženta, sredstva za dezinfekciju i sredstva za ispiranje. Ako nema dovoljno deterdženta, sredstava za dezinfekciju ili sredstva za ispiranje koje idu u uređaj tijekom ciklusa, posuđe neće bit čisto. Prije pokretanja ciklusa uvijek osigurajte odgovarajuću razinu deterdženata.
  5. Nakon čišćenja ostavite perilicu da se osuši na zraku. Nemojte zatvarati perilicu posuđa nakon što završi radni dan. Dopustite da se preko noći osuši na zraku, inače riskirate uzgoj štetnih bakterija.
  6. Provjerite je li filtar čist. Filtar morate čistiti otprilike svakih dvadeset ciklusa, ili češće ako se vaš stroj koristi češće nego inače. Ako se u filteru nalaze komadići hrane ili drugih krhotina, stavite filter pod tekuću vodu i očistite ga mekom četkom. Ponovno postavite filtar nakon toga.
  7. Napunite spremnik čistom vodom svakih 20 ciklusa. Kada promijenite filtar, trebali biste zamijeniti vodu u spremniku kako biste osigurali da se posuđe uvijek dobro ispere. Čišćenje unutarnjeg spremnika s sredstvom za čišćenje također može pomoći u smanjivanju nakupljanja bakterija.

Mi preporučamo proizvod NokalPro za održavanje profesionalnih perilica posuđa.

8. Nikada nemojte koristiti nikakve kemikalije koje mogu oštetiti uređaj.  Bjelilo i druge vrste kemikalija ne smiju se nikada koristiti u profesionalnim perilicama posuđa.

9. Kako biste osigurali optimalnu učinkovitost vaše perilice posuđa, ovlašteni tehničar za perilice posuđa treba pregledati uređaj barem jednom godišnje. Tehničar će moći zamijeniti slomljene dijelove ili dijagnosticirati druge skrivene probleme koje mogu uzrokovati neispravnost stroja.

 

Dobro se brinite o vašoj profesionalnoj perilici posuđa i ona će se pobrinuti za vaše poslovanje.